Ψεκασμός για την αντιμετώπιση του κυκλοκονίου στην ελιά

στις
Ψεκασμός για την αντιμετώπιση του κυκλοκονίου στην ελιά

Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο (συνεχείς βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και θερμοκρασίες 10-20 οC),οι αγρότες πρέπει να προβούν σε ψεκασμό με κάποιο εγκεκριμένο σκεύασμα για την προστασία των ελαιοδέντρων από το κυκλοκόνιο.

Το κυκλοκόνιο είναι μυκητολογική ασθένεια του φυλλώματος που ενδημεί. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες. Όταν υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας, προκαλείται έντονη και πρόωρη φυλλόπτωση που πολλές φορές προκαλεί μείωση της παραγωγής σε ποσοστό από 30% έως και 100% (ολική ακαρπία). Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται να γίνει καλή διαβροχή της κόμης του δένδρου (απαιτούνται περίπου 200 λίτρα ψεκαστικού υγρού ανά στρέμμα για ελαιόδεντρα ηλικίας δέκα ετών και άνω). Ο βορδιγάλειος και ο οξυχλωριούχος χαλκός προκαλούν φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων.
Όμως σε αυτή την περίπτωση η φυλλόπτωση είναι επιθυμητή διότι μειώνει τα μολύσματα από τα οποία γίνεται η έναρξη των προσβολών και η μετάδοση της ασθένειας.
Οι μολύνσεις λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας (διαβροχή του φύλλου τουλάχιστον για 24 ώρες).  Τα φύλλα που προσβάλλονται την άνοιξη θα αποτελέσουν πηγή μολυσμάτων για τις φθινοπωρινές μολύνσεις. Γι’ αυτό το λόγο στα ελαιοκτήματα που υπάρχουν προσβολές συνιστάται να γίνει και ένας ψεκασμός όταν το μήκος της νέας βλάστησης θα είναι 2-5 cm. Σε κάθε περίπτωση εφόσον συνεχίζουν να επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί και μετά από 25-30 ημέρες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις υγρές – ανήλιες περιοχές που υπάρχει παρατεταμένη διαβροχή του φύλλου το πρωί (πρωϊνή δροσιά) και σε φυτείες που δεν αερίζονται (πυκνοφυτεμένοι και ακλάδευτοι ελαιώνες).
Για το περιορισμό της υγρασίας του φυλλώματος επιβάλλεται κατάλληλο κλάδεμα των ελαιοδένδρων. Ευαίσθητες ποικιλίες στο κυκλοκόνιο είναι η «Καλαμών» και το «Μανάκι» ενώ η «Μεγαρείτικη» και κυρίως η «Κορωνέϊκη» παρουσιάζουν σχετική αντοχή.

Να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.