Κρίσιμη συνάντηση μεταξύ ΥπΑΑΤ και Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ

στις

Κρίσιμη συνάντηση την Τρίτη μεταξύ ΥπΑΑΤ και Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με αρκετούς αγρότες, σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ, για την οποία θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση. Στην επιχειρούμενη επιστροφή ΦΠΑ διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μεγάλη απόκλιση των αντικειμενικών τιμών παραγωγής με τα τιμολόγια που κατέθεταν οι παραγωγοί και ότι οι τιμές που διέθεταν τα συναρμόδια υπουργεία απείχαν από τις πραγματικές. Το ΥπΑΑΤ αναγνωρίζει το πρόβλημα με τον υπολογισμό των τιμών και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει σύσκεψη την Τρίτη με το Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα προτείνει λύση που θα ικανοποιεί τους παραγωγούς. Οι αγρότες ζητάνε στην επιστροφή του ΦΠΑ να ισχύσει φέτος ότι και τα προηγούμενα έτη, ενώ από τον επόμενο χρόνο να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου συστήματος. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ αναμένεται να ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε «διόρθωση» των αντικειμενικών τιμών σε όποια προϊόντα υπάρχει πρόβλημα.

Ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Νομού Ηλείας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής «βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επικοινώνησαν με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ η οποία τους υποσχέθηκε ότι μέχρι την προσεχή Πέμπτη θα δοθεί λύση στο πρόβλημα. Να σας επισημάνω για παράδειγμα ότι τη σταφίδα την έχουν καταγράψει με τιμή 0,84 ευρώ το κιλό την στιγμή που σήμερα η σταφίδα πουλιέται στα 1,45 ευρώ το κιλό. Εμείς προτείνουμε να κατατεθεί άμεσα μια τροποποίηση, ώστε να μην στείλουν φέτος τα στοιχεία οι συνεταιρισμοί στον ΟΠΕΚΕΠΕ για ελέγχους του ΟΣΔΕ αλλά να ισχύσει το σύστημα των προηγούμενων ετών. Από τον επόμενο χρόνο και αφού διορθωθούν οι αντικειμενικές τιμές να ισχύσει το νέο σύστημα ελέγχων. Να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα αφορά τους αγρότες μέλη των συνεταιρισμών και όχι τους μεμονωμένους, που εισπράττουν την επιστροφή ΦΠΑ μέσω των λογιστικών γραφείων».

«Ζητάμε τον καθορισμό των τιμών σε πραγματικό επίπεδο και νομοθετική ρύθμιση για επιστροφή του 6% στα τιμολόγια όπως έχουν δοθεί. Και βέβαια να παταχθεί το φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων και σε αυτό θα είμαστε συμπαραστάτες. Πιστεύω να δοθεί άμεσα λύση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Καλλιμώρος, πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας.

Ένα ακόμη πρόβλημα που υπάρχει με την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ αφορά τους αγρότες που δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ. Όπως είναι γνωστό, μέχρι και πέρυσι, η επιστροφή του ΦΠΑ πραγματοποιούνταν τον Απρίλιο, ενώ φέτος, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στην αρχή, διότι θα ελεγχθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί βάσει των δηλώσεων της Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) 2013. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν γεωπόνοι, υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί που δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ, αλλά δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ. Έτσι, αυτή η κατηγορία γεωργών και κτηνοτρόφων είναι αναγκασμένη να περιμένει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στους συναδέλφους που υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ και στην συνέχεια να ελεγχθούν αυτοί, διαδικασία που θα προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

agrotypos.gr