Παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις ΔΟΥ που καθυστερούν την επιστροφή ΦΠΑ

στις

Παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις ΔΟΥ που καθυστερούν την επιστροφή ΦΠΑ

Σε γόρδιο δεσμό μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης εξελίσσεται το θέμα με τις επιστροφές ΦΠΑ καθώς συνεχίζονται οι καθυστερήσεις καταβολής του σε μεγάλο αριθμό αγροτών λόγω των επανελέγχων. Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το ΥπΑΑΤ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετέβη στο Υπουργείο Οικονομικών όπου είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη για την επιτάχυνση των διαδικασιών της επιστροφής του ΦΠΑ σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να παρεμβαίνει στις ΔΟΥ όπου σημειώνονται καθυστερήσεις, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν το συντομότερο δυνατό τα χρήματα που δικαιούνται από την επιστροφή ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι η παραπάνω σύσκεψη δεν είναι η μοναδική που έχει λάβει χώρα στο ΥΠΟΙΟ. Σύμφωνα με όσα έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Μαυραγάνη, είχαν ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Ν. Ηλείας και ο Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ανδρέας Μαρίνος για το θέμα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τότε ο κ. Μαυραγάνης έχει ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη, να συγκεντρώσει μέχρι τις 31 Αυγούστου τα στοιχεία, όσων αγροτών Πανελλαδικά έχουν σταλεί για επανέλεγχο προκειμένου να τους δοθεί η επιστροφή ΦΠΑ.
Στην συνέχεια – σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Ν. Ηλείας – ο κ. Μαυραγάνης τους ενημέρωσε ότι εάν ο αριθμός των αγροτών αυτός είναι μεγάλος τότε το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιλύσει το θέμα.

Κρήτη

Την ίδια στιγμή στην Κρήτη επιστρατεύονται υπάλληλοι άλλων ΔΟΥ για την πληρωμή του αγροτικού ΦΠΑ στη Μεσαρά. Ειδικότερα, την υπόσχεση ότι θα αποσπαστούν άμεσα από τη Β΄ στην Α΄ Δ.Ο.Υ. τρεις υπάλληλοι για να απασχοληθούν με την επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες της Μεσαράς, έλαβαν – σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, κ. Γιώργος Ντισπιράκης – οι αγρότες της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστές του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου, προετοιμαζόντουσαν ακόμα και για τον αποκλεισμό των Εφοριών αν οι παραγωγοί δεν εισπράξουν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται. «Ελπίζουν να πράξουν αυτό μας διαβεβαίωσαν και να λυθεί το πρόβλημα. Πάντως εμείς παραμένουμε σε ετοιμότητα», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ντισπιράκης.
Οι αγρότες περιμένουν τα ποσά της επιστροφής του ΦΠΑ για να αγοράσουν φυτάρια και να καλλιεργήσουν τα θερμοκήπια τους, ενώ από εκεί που μέχρι πέρυσι η επιστροφή του ΦΠΑ ήταν 11% τώρα μειώθηκε στο 6% και καθυστερεί μήνες να τη διαθέσει στους δικαιούχους. «Αν τα θερμοκήπια δεν φυτευτούν άμεσα, τότε δεν θα έχουν προϊόντα προς διάθεση και κατά συνέπεια εισοδήματα το χειμώνα. Το σοβαρό, για χιλιάδες οικογένειες, πρόβλημα προκύπτει και εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στην Α’ ΔΟΥ Ηρακλείου», μας αναφέρουν αγρότες του νησιού.

 

agrotypos.gr