Για 50% προκαταβολή του τσεκ αποφασίζει η Κομισιόν σε δέκα μέρες

στις

H Koμισιόν θα εισηγηθεί την πληρωμή, ως προκαταβολή, μόνο του 50% αντί του 70-75% που πρότεινε τα προηγούμενα χρόνια.Στις 11 Σεπτεμβρίου θα αποφασίσει και επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν θα προτείνει την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης από τις 16 Οκτωβρίου σε όποιο κράτος-μέλος είναι έτοιμο και έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους του ΟΣΔΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του lafranceagricole.fr, η Κομισιόν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη διευκόλυνση για πέμπτη συνεχή χρονιά, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Η διαφορά είναι ότι φέτος θα εισηγηθεί την πληρωμή, ως προκαταβολή, μόνο του 50% των ενισχύσεων αντί του 70-75% που πρότεινε τα προηγούμενα χρόνια.

H Koμισιόν θα εισηγηθεί την πληρωμή, ως προκαταβολή, μόνο του 50% αντί του 70-75% που πρότεινε τα προηγούμενα χρόνια.
Ό,τι και να συμβεί στις 11 Σεπτεμβρίου, σημασία έχει ότι μερικές μέρες πριν θα πρέπει να διαπιστώσει ότι και η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους του ΟΣΔΕ, για να μπορέσει να πάρει το «πράσινο φως» της προκαταβολής. Αν καθυστερήσει, τότε η πληρωμή πάει για μετά την 1η Δεκεμβρίου.
Η Agrenda έγραφε στις 31 Αυγούστου: «Καθυστερεί το ΟΣΔΕ, κινδυνεύει το τσεκ»

Σε κίνδυνο βάζουν την προκαταβολή του τσεκ τον ερχόμενο Οκτώβριο οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στο ΟΣΔΕ και στην καταχώριση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης.
Όπως καταγγέλει με επιστολή του το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, «από ενημέρωσή μας υπάρχει μεγάλη υστέρηση στην ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, τόσο στην Φθιώτιδα, αλλά πολύ περισσότερο στη Λάρισα, με τα γνωστά προβλήματα της ΠΑΣΕΓΕΣ (υποχρεωτική εγγραφή στο πρόγραμμα «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»).
Οι φορείς πιστοποίησης που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης σκληρού σιταριού, μέχρι τις 7/9/13, πρέπει να έχουν καταχωρήσει στη φόρμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τη συνολική έκταση και τον αριθμό των αγροτεμαχίων.
Είναι αδύνατη η καταχώρηση των συγκεκριμένων στοιχείων, διότι το σύστημα καταχώρησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ παραμένει ανοιχτό, και ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών δεν έχει κάνει δήλωση ή δεν έχει καταχωρηθεί η δήλωσή του ακόμη».
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω η πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι, «με το πέρας του χρόνου πραγματοποίησης των δηλώσεων ανά περιοχή, να δίνονται στοιχεία από τους φορείς καταχωρήσεις (ΕΑΣ, ΠΑΣΕΓΕΣ) προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και σε είκοσι εργάσιμες ημέρες να προχωρήσουν οι εταιρείες συμβούλων σε αντιστοίχιση εκτάσεων και αγροτεμαχίων με τους επιβλέποντες».

agronews.gr