Μέχρι 13/12 εξόφληση ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου και 20 με 23/12 η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ

στις

Μέχρι 13/12 εξόφληση ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου και 20 με 23/12 η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ

Για τον προγραμματισμό των επερχόμενων πληρωμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μέχρι το τέλος του έτους αλλά και για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για τα θέματα της γεωργίας, ενημέρωσε σήμερα (Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου), ο Υπουργός ΑΑΤ, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης τους δημοσιογράφους του αγροτικού ρεπορτάζ. Σύμφωνα με τον Υπουργό, μέχρι την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου θα δοθεί στους δικαιούχους αγρότες η εξόφληση της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου (σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη θα φθάσει τα 23 εκατ. ευρώ). Η πληρωμή της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης θα καταβληθεί μεταξύ 20 – 23 Δεκεμβρίου και θα είναι ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Επίσης, ο κ. Τσαυτάρης έκανε γνωστό ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν τμηματικά και οι δικαιούχοι της τρίτης δόσης του 9χίλιαρου των καπνοπαραγωγών (Μέτρο 144) συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός των πληρωμών του ΥπΑΑΤ όμως δεν εξαντλείται στα παραπάνω αφού ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε γνωστό ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί πληρωμή για ενστάσεις της εξισωτικής αποζημίωσης προηγούμενων ετών – συμπεριλαμβανομένου και του 2012 – συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου.
Επιπλέον, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για δημόσια έργα, ΟΠΑΑΧ, Leader, και μεταποίηση ύψους 65 εκατ. ευρώ.
Τέλος, πληρωμές θα πραγματοποιηθούν και για δράσεις του προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013 ύψους 8 εκατ. ευρώ.
«Μέχρι τέλος του έτους θα πραγματοποιηθούν πληρωμές συνολικού ύψους 1,15 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προτεραιότητες ελληνικής προεδρίας

Στην αναφορά του σχετικά με τις προτεραιότητες για τη γεωργία, ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε ότι η ελληνική προεδρεία θα επικεντρωθεί στις εξής προτεραιότητες:

  • στη βελτίωση των κανονισμών προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και προς Τρίτες χώρες
  • στη «σύμπραξη» των προγραμμάτων δωρεάν διανομής φρούτων και γάλακτος στα σχολεία και την επέκτασή τους σε άλλα προϊόντα όπως το γιαούρτι
  • στην αναμόρφωση των κανονισμών φυτοπροστασίας και προστασίας των ζώων (αυτό αφορά 5 συνολικά ευρωπαϊκούς κανονισμούς)
  • στην αναμόρφωση ενός κανονισμού για το μέλι που αφορά την παρουσία γυρεόκοκκου στο μέλι
  • εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας

Επίσης, ο κ. Τσαυτάρης έκανε γνωστό ότι το άτυπο συμβούλιο των υπουργών γεωργίας της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μεταξύ 4 και 6 Μαΐου ενώ η τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί έως την 15η Μαρτίου.

Σταυρος Παϊσιάδης
press@agrotypos.gr

agrotypos.gr